#

Als u ooit gehoord hebt van de term SAAS, kunt u zich afvragen wat dit eigenlijk betekent. Het is een afkorting voor een zin, specifically software as a service. De meeste mensen zijn bekend met de aanschaf van software via een bedrijf, die ze kunnen toevoegen aan hun PC.

Echter, bedrijven neigen tegenwoordig meer naar de trend om software te uploaden naar hun eigen server en stellen het vervolgens aan klanten ter beschikking, die het eenmalig of op een basis van maandelijkse vergoeding kunnen aanschaffen. Deze manier van software aanbieden kent vele voordelen, er zijn echter ook nadelen, meestal voor de consument. Laten we eens kijken of de voordelen opwegen tegen de nadelen als we kijken naar wat SAAS eigenlijk betekenen kan.

Wat Betekent SAAS Eigenlijk?

Deze afkorting staat voor de zin: software als een service. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, gaat deze definitie toch een beetje dieper. Het is een software distributiemodel, dat ondanks de voortdurende populariteit van softwareprogramma’s die u kunt kopen en plaatsen op uw computer is uitgegroeid tot een vooraanstaand product. Het betreft het gebruik van een host van een derde partij, een bedrijf dat ÈÈn of meer toepassingen aanbiedt die enkel toegankelijk zijn als u een internetverbinding hebt. Er zijn eigenlijk drie specifieke rubrieken met betrekking tot dit soort software.

Drie Soorten SAAS

Het eerste type heet cloud computing. Dit is wellicht de meest herkenbare vorm van deze software die mensen vandaag gebruiken. U hebt waarschijnlijk bemerkt dat alles tegenwoordig via de cloud gaat, en toen deze term eerst uit kwam, bleek het erg verwarrend voor mensen die middels hun PC en draagbare harde schijven voor opslag van informatie zorgden. De cloud is niets anders dan ÈÈn of meer servers, vaak op verschillende locaties, die bestanden huisvest en via een internetverbinding zijn toegankelijk zijn. Het tweede type van SAAS heet infrastructuur als een dienst, ook wel bekend als IaaS. Tenslotte is er een platform als een service van PaaS. De overeenkomst tussen alle drie is dat ze enkel toegankelijk zijn als u een verbinding met Internet hebt.

De Voordelen Van SAAS

Er zitten heel wat voordelen aan het gebruik van dit soort software. Ten eerste elimineert het de noodzaak voor bedrijven om op iedere computer die zij bezitten software te installeren. Zelfs als u meerdere computers op uw kantoor hebt die onderling verbonden zijn, hebben uw medewerkers enkel de website, gebruikersnaam en wachtwoord nodig om toegang tot de online software te krijgen.

In de meeste gevallen hoeft u ook geen upgrade op uw computers meer te doen. Meestal werken ze met computersystemen die enkele jaren oud zijn. Tot slot is de noodzaak voor het invoeren van licenties sleutels of problemen met de installatie met deze software ook verleden tijd. Zolang een persoon de gebruikersnaam en wachtwoord heeft en de diensten betaald zijn, hebben zij altijd toegang. De vraag wat SAAS betekent leidt ook tot het bespreken van een paar van de nadelen die zijn gekoppeld aan dit soort diensten.

Nadelen Van SAAS

Er zijn twee primaire nadelen aan het gebruik van SAAS die moeten worden aangepakt. De meest voor de hand liggende is dat mensen die geen toegang tot een internetverbinding hebben geen enkele toegang tot de software hebben. Als u software op uw computer heeft geÔnstalleerd zou u nog kunnen werken, zelfs als u niet over wifi of een online verbinding beschikt. Daarom zou dit een nadeel kunnen zijn voor mensen die gebruik willen maken van de software, maar geen toegang hebben tot dat systeem online.

Het tweede nadeel is dat u in plaats van eenmalig te betalen voor de software, met de optie later upgrades te doen, u voortdurend maandelijkse betalingen doet. Deze bedrijven doen dit om hun inkomsten te verhogen en ondanks dat de maandelijkse betalingen veel lager zijn dan een eenmalige betaling voor een softwarelicentie, is het meestal veel duurder als we kijken naar de kosten op de langere termijn.

Wat Zijn Enkele Voorbeelden Van SAAS Bedrijven

Ondanks het feit dat er enkele nadelen zijn, de voordelen zijn meestal hetgeen waar de meeste mensen zich op richten. Er zijn veel grote bedrijven die deze diensten aanbieden en waar mensen tevreden over zijn. Dit omvat bedrijven als Slack, Shopify, Aweber en zelfs Google. Adobe, WordPress en Zoom zijn andere bedrijven die zeer populair zijn.

Waarom Zou U Gebruik Willen Maken Van SAAS Bedrijven?

Er zijn vele redenen waarom deze bedrijven gunstiger zijn dan bedrijven die software aanbieden die het soortgelijke doen. In werkelijkheid kunnen sommige van deze diensten niet worden vervangen door software, juist om wat ze kunnen. Bijvoorbeeld, u maakt een e-maillijst voor uw bedrijf, dan is het vaak beter om alles op het web te hebben. Hoewel er veel bedrijven zijn die duizenden dollars in rekening brengen voor software die u kunt installeren op de server van uw PC, is het vaak beter om samen te werken met bedrijven die zich volledig op het web bevinden.

Dit maakt het gemakkelijker om problemen die zich kunnen voordoen op te lossen. Zij kunnen alles op afstand verhelpen. Indien u een probleem met uw software hebt, kunnen zich tijdens het oplossen hiervan weer andere problemen voordoen, of u moet zelfs upgrades voor uw gehele computersysteem maken. Daarentegen elimineren SAAS diensten vaak het gedoe dat typisch gepaard gaat met geÔnstalleerde software. Ze maken het leven voor de meeste bedrijven een stuk gemakkelijker en geven u tevens toegang tot diensten die gewone software niet kan bieden.

Kortom, als u zich ooit hebt afgevraagd wat SAAS eigenlijk betekent, weet u nu wat deze diensten te bieden hebben. Dit zijn allemaal op de cloud gebaseerde diensten, die overal ter wereld kunnen worden geopend mits u een internetverbinding hebt. Er zijn enkele nadelen aan het gebruik van deze diensten, zoals het niet verkrijgen van toegang zonder wifi of een directe verbinding met het web.

Echter de voordelen wegen op tegen de nadelen en dat is waarom deze diensten steeds meer van deze tijd worden, vooral met enkele van de grootste bedrijven in de wereld. De antwoorden op wat SAAS eigenlijk betekent moet u duidelijk laten zien waarom u kunt profiteren van de diensten die deze bedrijven aanbieden, om u te helpen met de groei van uw bedrijf.

 

Overige cases

Contacteer ProcessDelight

Vragen of opmerkingen? Ontdek hoe ProcessDelight het verschil maakt voor uw bedrijfsprocessen. Contacteer ons meteen.

#ProcessDelight bvba
BE0685.868.291
Volg ons

This website uses cookies to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button.